پخش برنامه‌های تبلیغاتی نامزدهای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری در شبکه تلویزیونی تهران مشخص شد.

آیت الله دکتر محسن قمی چهارشنبه ۲۸ بهمن ساعت ۱۵ و ۴۵ دقیقه از شبکه تهران با مردم سخن می گوید.




نگاهی گذرا به زندگینامه آیت الله دکتر محسن قمی:

حافظ قرآن و مدرس فلسفه غرب در دانشگاه

وقتی در سال ۱۳۳۹ در روستای مامازند ورامین به دنیا آمد، شاید گمان نمی کرد که زمانی جزو روحانیون روشنفکر و پیشرو در عرصه علم و سیاست قرار بگیرد و یا سفرهای متعددی به کشورهای مختلف جهان برای ترویج دین اسلام و اندیشه انقلاب اسلامی داشته باشد، اما دست تقدیر و البته تلاش هایش باعث شد تا در جایگاه امروز قرار بگیرد و طرفداران بسیاری در جامعه داشته باشد.

از کودکی تا تدریس ادبیات در ۱۴ سالگی

محسن قمی فرزند یک کشاورز بود. کشاورزی که به علت ساده زیستی طبق روایت هایی به شیخ حسن معروف شده بود. پدری که به او در پنج سالگی قرآن یا داد. او پنجمین فرزند خانواده بود. فرزندی که در ۷ سالگی به مدرسه رفت و مقطع ابتدایی را در مدرسه اندیشه به پایان رساند. اما او محدود به محیط شهرش نشد و به دنبال پیشرفت بود، چرا که هم استعدادش را داشت و هم این توان را در خود می دید که بتواند به مقاطع دیگر دست پیدا کند. پس برای همین در سال ۱۳۵۰ یعنی وقتی ۱۱ سال سن داشت به شهر قم رفت تا در مدرسه حضرت آیت الله العظمی گلپایگانی مشغول به تحصیل علوم دینی شود. تلاش ها و کوشش های محسن قمی و دست تقدیر باعث شد که او تبدیل به شاگرد ممتاز مدرسه شود و به دفعات توسط آیت الله گلپایگانی مورد تشویق قرار بگیرد که در نهایت مجموع این عوامل باعث شد او در سن ۱۴ سالگی دروس ادبیات و مقدمات را در مدرسه تدریس کند. محسن قمی همچنین سطوح عالیه تحصیل حوزوی خود را نزد اساتیدی همچون حضرات آیات فاضل لنکرانی، ستوده، اعتمادی، صلواتی و صالحی مازندرانی به پایان رساند.

دکترای فلسفه غرب در دانشگاه تهران

محسن قمی برای کسب دانش تنها به حوزه علمیه قم اکتفا نکرد و از آنجایی که عطش فراگیری علم و دانش را داشت راهی محیط آکادمیک شد تا تحصیلات دانشگاهی هم داشته باشد. او مدرک کارشناسی خود را در رشته علوم تربیتی در مدرسه عالی قضایی تربیتی قم اخذ کرد. قمی دست به کار شد تا در مقطع کارشناسی ارشد نیز تحصیل کند. او در این مقطع در رشته فلسفه محض در دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شد و بعد از اخذ مدرک این دوره گام دیگری در عرصه کسب علم برداشت و به مقطع دکتری قدم نهاد. او جزو معدود روحانیونی است که در مقطع دکترای فلسفه غرب را فرا گرفت و موفق شد تا در سال ۱۳۸۳ از دانشگاه تهران این مدرک را دریافت کند. او همانطور که در سن ۱۴ سالگی مشغول تدریس دروس ادبیات و مقدمات شد، زمانی هم که تحصیلات آکادمیک خود را به پایان رساند، مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های تهران و باقرالعلوم(ع) قم، و همچنین تدریس دروس “فلسفه غرب” و “عرفان اسلامی” در دانشگاه باقرالعلوم (ع) و موسسه آموزشی امام خمینی(ره) شد.

دستاورد انقلاب و جنگ برای قمی با شهادت اعضای خانواده

با شروع سال ۱۳۵۰ خداوند روزهای سخت و طاقت فرسایی را پیش پای محسن قمی قرار داده بود. او در بحبوحه انقلاب اسلامی و چندی بعد نیز دفاع مقدس، ۵ تن از اعضای خانواده خود را از دست داد. محسن قمی در این راه سخت و طاقت فرسا برادر خود یعنی حسن قمی که فرمانده سپاه بوکان بود را در ۱۷ شهریور ۱۳۵۹ از دست داد، و در اواخر همان سال یعنی در ۱۹ دی ماه ۱۳۵۹ یکی دیگر از بردار های خود به نام علی قمی را که عضو سپاه پاسداران بود را در آبادن از دست داد.

با گذر زمان و فرا رسیدن سال ۱۳۶۰ نیز قمی یکی دیگر از افراد خانواده خود را از دست داد. ۵ مردادماه ۱۳۶۷ بود که خبر شهادت وحید قمی برادر زاده محسن قمی که دانش آموز سوم راهنمایی بود، به او داده شد. جوانی که در منطقه حاج عمران به شهادت رسید. اما سخت ترین اتفاق برای محسن قمی از دست دادن مادر بود. حاجیه منور کفائی زاده تهرانی در فاجعه خونین مکه در سال ۱۳۶۶ به شهادت رسید. اما دستاورد سال های انقلاب و جنگ برای محسن قمی تنها ختم به از دست دادن خانواده نشد چرا که خودش نیز بعد از اینکه به فرمان امام (ره) لبیک گفت و عازم جبهه های نبرد حق علیه باطل شد، در سال ۱۳۶۰ و در محاصره شهر آبادان مجروح گردید و به مقام رفیع جانبازی نائل گشت. می توان گفت محسن قمی پر است از خاطرات سال های انقلاب و جنگ که هر روز آنها را در فکر و جسم خود به همراه دارد.

ازدواج با دختر شهید مصطفوی

محسن قمی با دختر ارشد، شهید حجت الاسلام و المسلمین مصطفوی ازدواج کرد. فردی که در سال ۱۳۶۴ در هواپیمای ارتش که ۵۰ شخصیت از جمله آیت الله فضل الله محلاتی نیز در آن حضور داشتند، در آسمان اهواز به شهادت رسید. همسر شهید مصطفوی در رابطه با آشنایی محسن قمی با خانواده آنها می گوید که :« آقای قمی از مبارزان پیش از انقلاب بودند و آشنایی ما هم بر همین اساس است. این وصلت هم به واسطه همسر خواهرم اتفاق افتاد. ایشان از خانواده ای مبارز بودند که شهدای بسیاری را تقدیم اسلام کرده بودند.»

همسر این شهید همچنین به ماجرای حضور محسن قمی در منزلشان برای خواستگاری اشاره کرده و در این رابطه می گوید که: « حاج آقا شکری در زمانی که آقای قمی به خواستگاری دختر بزرگ ما آمدند به امتیازات ایشان اشاره کردند که یکی از آن ها این بود که ایشان مدت سه سال بود که درس خارج می خواندند و با اینکه دادستان سپاه بودند، سرپناهی هم برای خودشان ایجاد کرده بودند اما همسرم اعلام کردند که الان برای ازدواج دخترمان کمی زود است و ایشان قصد ادامه تحصیل دارند. از این قضیه ۴ ماه گذشت و آقای قمی دوباره تشریف آورند و گفتند ما هر چه شما بفرمایید را قبول می کنیم فقط تقاضا داریم به جای پزشکی رشته دیگری را انتخاب کنند که در این زمان حاج آقا مصطفوی اعلام کردند که پدر بنده باید استخاره کند. پس از استخاره اعلام کردند که جریان حضرت مریم (ع) مطرح شده به این معنا که خوب اما سخت است. بدین ترتیب دخترم درسشان را در رشته زیست شناسی و علوم پایه ادامه دادند.» حاصل این ازدواج دو فرزند دختر و پسر است.

مقام معظم رهبری : زحمت ما خیلی بر دوش ایشان است

زحمات قمی در نظام جمهوری اسلامی متعدد و زیاد بوده است. قمی در سال های بعد از انقلاب اسلامی مسئولیت های متعددی در نظام جمهوری اسلامی داشته است. او زمانی نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی در هئیت نظارت بر مطبوعات بوده است. در سال ۱۳۷۸ مقام معظم رهبری در حکمی با این مضمون: جناب حجت الاسلام آقاى قمى را که حائز مراتب فضل، تقوا و بصیرت و مفتخر به انتساب به بیت عالى شهادت اند به ریاست دفتر نمایندگى در دانشگاهها منصوب کردند. محسن قمی همچنین نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان در دوره های سوم، چهارم و پنجم نیز بوده است.
همزمان با پایان دولت هشتم و آمدن دولت جدید قمی باز هم یک قدم به ولی امت نزدیک تر شد و برگ دیگری از اعتماد معظم له به وی در تاریخ معاصر ورق خورد و آیت الله در دفتر مقام معظم رهبری مشغول خدمت شد. کار در دفتر آقا جذابیتها و حساسیتهای خودش را دارد. چنان که در همین رابطه مقام معظم رهبری در دیداری که با خانواده شهید مصطفوی، پدر همسر محسن قمی داشته است در رابطه با خدمات آیت الله قمی در دفتر فرموده‌اند که : « زحمت ما خیلی بر دوش ایشان است، من از طرف خودم از خانم ایشان عذرخواهی می‌کنم.» یا در همان دیدار خطاب به همسر محسن قمی می گویند که : « از حضور حاج آقا قمی در دفتر سال ها سپری می شود و ما از وجودشان استفاده می کنیم. کار ایشان در دفتر دارای اهمیت و تقریبا جنبه انجصاری دارد و لذا در چند نوبت که دیگران خواستار همکاری ایشان با آنها شدند، مخالفت کردم.»
در ادامه بخشی از مهمترین سوابق اجرایی ایشان می آید:

سمت ها

۱- معاون ارتباطات بین الملل دفتر رهبر انقلاب (از سال ۱۳۸۴تا کنون)
۲- رئیس نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه‌ها (۱۳۸۴-۱۳۷۸)
۳- نماینده تهران در سومین دوره و چهارمین دوره مجلس خبرگان رهبری(۱۳۷۷ تا کنون)
۴- عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی (با حکم رهبری)
۵- عضو مجمع جهانی اهلبیت (١٣٨٧ تا کنون)
۶- عضو هیئت موسس دانشگاه آزاد اسلامی (١٣٨۵-تا کنون)
۷- نماینده شورایعالی انقلاب فرهنگی در شورایعالی جوانان
۸- عضو شورای نمایندگان رهبری در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور (با حکم رهبری)
۹- دانشیار دانشگاه تخصصی باقر العلوم قم در گروه فلسفه
۱۰- عضو هیئت نظارت بر مطبوعات (١٣٩٢ تا کنون)
۱۱- عضو هیات امنای دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم (با حکم رهبری)
۱۲- تدریس در دوره‌های کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه تهران، دانشگاه باقرالعلوم قم، موسسه آموزش و پژوهشی امام خمینی، واحد تحقیقات و….
۱۳- عضو افتخاری هیات علمی جهاد دانشگاهی
۱۴- عضو قراردادی هیات علمی موسسه آموزشی، پژوهشی امام خمینی
۱۵- راهنمایی چندین پایان نامه سطح سه و چهارحوزه علمیه قم و کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاهی
۱۶- ناظر طرح پژوهشی ارزیابی وضعیت فرهنگی کشور(دبیر خانه شورایعالی انقلاب فرهنگی)
۱۷- عضوهیات نظارت و ارزیابی فرهنگی و علمی کشور(به انتخاب شورایعالی انقلاب فرهنگی)
۱٨- مدیر دایره المعارف علوم عقلی اسلامی وابسته به موسسه آموزشی، پژوهشی امام خمینی (۱۳۷۵_۱۳۷۷)
١٩- تدریس در مراکز و مناطق مختلف حوزه علمیه قم
٢٠- عضو هیات امناء مراکز موسسات پژوهشی کشور(منطقه ۲)
شهدای خانواده قمی

۱- شهید حسن قمی (زمان و مکان شهادت: ١٣۵٩- کردستان، بوکان)(برادر)
۲- شهید علی قمی (زمان و مکان شهادت: ١٣۵٩- حصر آبادان)(برادر)
۳- شهید وحید قمی(زمان و مکان شهادت: ١٣۶٢- عملیات والفجر ٣)(برادر زاده، فرزند شهید حسن قمی)
۴- شهیده منوره کفائی نژاد(زمان و مکان شهادت: ١٣۶۶- عربستان، مکه) (مادر)
۵- شهید ولی الله قمی(زمان و مکان شهادت: ١٣۶٧- عملیات مرصاد) (برادر